logo

Totaalleverancier voor al
uw snijwerk op maat

Geclad metaal in duidelijke taal

  • Blog

SNIJ Noord is uw partner voor hoogwaardig snijwerk. Diverse materialen zijn uiterst geschikt voor lasersnijden of watersnijden. In diverse blogs delen wij graag onze kennis met u aan de hand van de belangrijkste materialen.
Deze keer 
geclad metaal.

Het is nog vroeg. In de hal stuit ik op een speciale metaalsoort. Hier wil ik meer over vertellen!

Bij het zien van de metaalsoort maakt mijn hart een sprongetje. Ik wrijf nog eens goed in mijn ogen – spreekwoordelijk uiteraard, want in de metaal is dat niet erg handig met vuile handen. Gaan wij geclad metaal snijden? Ik maak snel een foto en loop direct door naar de planning. Mijn vermoeden wordt bevestigd: we gaan geclad staal/aluminium watersnijden. Ik ken dit materiaal alleen als proefstukjes en vanuit de literatuur. Maar nu ligt het gewoon als plaat van 4×1.5 meter in de hal!

Wat is geclad metaal?

Geclad metaal zijn 2 metalen die op elkaar ‘gelast’ zijn. Lassen is eigenlijk niet het juiste woord, want de metalen worden door een explosie op elkaar gedrukt. Deze explosie veroorzaakt een snelheid van meer dan 360.000 km/u. Door de druk die daarmee ontstaat komt voldoende warmte vrij om de materialen aan elkaar te smelten. Eigenlijk wordt het materiaal in elkaar gedrukt. Op deze manier worden voornamelijk titanium op koper en aluminium op staal geclad. Maar ook roestvast staal, brons, zilver, nikkel of zirkonium kunnen op deze manier aan elkaar verbonden worden. Het kent vele merknamen, maar Triclad is wel één van de bekendste. Het productieproces is te zien in deze Youtubefilm.

Na het explosief lassen is het materiaal nog niet geschikt voor verdere verwerking. De grote kracht heeft de platen erg vervormd en daarom moet het materiaal gericht worden.

Waarom niet gewoon lassen?

Tijdens het lasproces is de kans groot dat er uiteindelijk een corrosieproces op de overgangslaag van de twee metalen ontstaat. Doordat geclad materiaal met zo’n grote kracht wordt geproduceerd, krijgen invloeden van buitenaf (zoals verontreinigingen en zuurstof) nauwelijks tot geen kans om in te werken op deze overgangslaag. Het resultaat is dan ook een veiliger materiaal om te gebruiken.

Wat kunnen we hier nu mee?

Je ziet de toepassing voornamelijk in de scheepsbouw, de petrochemische en offshore-industrie. Maar ook bij hogesnelheidstreinen of vliegtuigen komen de eigenschappen van geclad metaal van pas.

Het beste voorbeeld van toepassing van geclad metaal vind ik de zeevaart. Casco’s van zeeschepen worden voornamelijk van staal gemaakt, en de bovenbouw van aluminium. Voordeel van staal voor het casco is onder andere dat het beter tegen koudere wateren kan. Het zwaartepunt van de boot komt lager te liggen als je de bovenbouw lichter weet te maken, bijvoorbeeld door aluminium toe te passen. Immers, doordat de onderkant zwaarder is, slaat een schip minder gemakkelijk om.

Wat maakt SNIJ Noord hier nu van?

Eén van onze klanten heeft onderdelen voor een schip nodig en wil die graag gesneden hebben. Uit geclad metaal dus. In verband met de dikte snijden wij deze op de waterjet. Hierdoor maken we de producten nauwkeurig op maat. Gedetailleerde foto’s en bewegend beeld van dit proces is te vinden in deze film.

SNIJ Noord kan platen, waaronder RVS-platen, in nagenoeg alle uitvoeringen snijden tot ca 200mm dik. Dit doen we door middel van water- en lasersnijmachines. Voor meer informatie over materialen en toepassingen neemt u contact op met SNIJ Noord.

Bronnen:
http://www.nobelclad.com/process#how-it-works
http://nl.wikipedia.org/wiki/Explosielassen
http://www.triclad.com/
https://www.youtube.com/watch?v=2u51tJdRDK