logo

Totaalleverancier voor al
uw snijwerk op maat

Staal in duidelijke taal

  • Blog
  • ± 3 minuten

SNIJ Noord is uw partner voor hoogwaardig snijwerk. Diverse materialen zijn uiterst geschikt voor lasersnijden of watersnijden. De komende periode delen wij graag onze kennis met u aan de hand van de belangrijkste materialen. Als eerste: staal.

Staal is een veel gebruikte term, maar wat is staal eigenlijk?

Het staal wordt gewonnen uit ijzererts. In een hoogoven wordt het dusdanig bewerkt dat er platen of staven van kunnen worden gemaakt. We gaan hier niet in op het proces zelf, daarover is via onder andere http://nl.wikipedia.org/wiki/Hoogoven veel meer te vinden.

Over staal

Staal is een legering van – voornamelijk – ijzer en koolstof. De hoeveelheid koolstof ligt niet hoger dan 1,9% van het totaal. Ook kunnen andere stoffen of elementen zoals chroom, vanadium, silicium, mangaan, fosfor, zwavel of koper toegevoegd worden. Op deze manier wordt het staal beter geschikt voor bepaalde toepassingen. De diverse legeringen hebben allemaal één ding gemeen: zonder bepaalde bescherming gaan ze corroderen.

Er wordt een verschil gemaakt tussen ongelegeerd-, laag- en hooggelegeerd staal:

  • Ongelegeerd staal bevat maximaal 1,5% aan legeringselementen (koolstof niet meegerekend). Voorbeelden van legeringselementen zijn mangaan (Mn) of silicium (Si). Meestal is het doel hiervan om het materiaal harder of sterker te maken.
  • Laaggelegeerd staal bevat tussen 1,5% en 5% aan extra legeringselementen. Vaak zit er dan nog extra chroom (Cr), vanadium (V), molybdeen (Mo) en/of Nikkel (Ni) bij het ijzer en koolstof. Elk element heeft een bepaalde invloed op de eigenschappen van het uiteindelijke product. Corrosiebestendiger maken (Cr, Ni en Mo doen dat bijvoorbeeld), maar ook slijtvaster zijn veelgevraagde eigenschappen.
  • Hooggelegeerd staal bevat meer dan 5% extra elementen. De bekendste soort is RVS. In een volgende blog gaan we in op RVS.

Benamingen

Veelgebruikte kwaliteiten en benamingen in staal zijn St37, St52, Fe360, S235, S355, C45, mangaanstaal en Cortenstaal. Hieronder behandelen we deze benamingen in het kort :

  • St37, Fe360 en S235 zijn allemaal hetzelfde. In de volksmond wordt het ook wel eens ‘pisbakijzer’ genoemd. Het staal heeft een maximale treksterkte van 37 Kg/mm², 360 N/mm² en een vloeigrens van 235 N/mm². Dit is te herkennen aan de St, Fe en S voor de waarde. Wat betekenen maximale treksterkte en vloeigrens, en waar staan deze waarden voor? Kilogrammen kent iedereen. N (Newton) is hier een afgeleide van. 1 Kg is ongeveer 9,81 Newton. De maximale treksterkte staat voor de maximale Kg of N dat het materiaal aankan totdat het kapot gaat. De vloeigrens is het punt waar het materiaal nog tegen kan, zonder dat het voor altijd vervormd. Deze grens wordt ook wel de plastische deformatiegrens genoemd. S235 kom je overal om je heen tegen. Denk aan elektriciteitskastjes of brugdelen.
  • St52 en S355 zijn ook hetzelfde. De waarden komen weer overeen met de uitleg als hierboven.
  • C45 heeft tussen de 0,42 en 0,5% koolstof (C) gelegeerd (ook nog andere elementen!). Het wordt voornamelijk gebruikt in de machinebouw. Het kan nog een behandeling (veredelen) ondergaan, waardoor het harder en taaier wordt. Dat is een zeer gewenste eigenschap voor machineonderdelen.
  • Mangaanstaal is een term voor slijtvastere metalen. Hier is voornamelijk het element mangaan toegevoegd. 42MnV7 en X120Mn12 zijn bekende versies van mangaanstaal. Mangaanstaal wordt veelal toegepast voor rails, maar ook voor grijpbakken voor bulldozers.
  • Cortenstaal is een weervaste staalsoort. Dit staal beschermt zichzelf door een zeer vaste corrosielaag die ervoor zorgt dat het materiaal bijna niet verder roest. Het heeft een soortgelijke werking als bij RVS. Je zit dit materiaal veel gebruikt worden in kunstwerken, maar ook in zeecontainers.

Staal in het algemeen is erg goed machinaal te bewerken. Denk hierbij aan draaien, frezen, buigen, lassen, maar ook lasersnijden. Of platen nu in een onbeschermde variant of bijvoorbeeld in verzinkte versie gesneden moeten worden, dit kan allemaal vrij eenvoudig.

Staal is ook een relatief duurzaam product. Indien het goed beschermd wordt tegen corrosie, dan kan het lang meegaan. Ook is staal goed recyclebaar en te hergebruiken in toekomstige staalproducten.

SNIJ Noord kan staalplaten in nagenoeg alle uitvoeringen snijden tot ca 200mm dik. Dit doen we door middel van water- en lasersnijmachines. Voor meer informatie over materialen en toepassingen neemt u contact op met SNIJ Noord.

——

Bronnen: MCB-boek
Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Staal_(legering)